Sülük Tedavisinin Zararı Var mıdır?

Sülük Tedavisinin Zararı Var mıdır?

Sülük Nedir?

Sülük 10 cm.den daha kısa, solucan sınıfından çoğu kez yeşil renkte bir hayvandır. Yaşamını sürdürebilmesi için kan emmesi gereklidir. Doğada 300’e yakın çeşidi bulunan bu canlının en çok bilinen türü; tedavi amaçlı olarak tıp alanında kullanılan türüdür.

Sülük Tedavisi

Sülük tedavisi binlerce yıldır etkili bir şekilde uygulanmaktadır. İşlem sırasında amaç sülüğün hastadaki pis kanı emmesidir. Bunun için sülük hastanın şikayetçi olduğu bölgeye bırakılır. Hastalıklı bölgeden kan emen sülük kendi hacminin çok üzerinde şişme kapasitesine sahiptir. Her sülük en fazla 150 grama kadar kan emebilir. Kan emen sülüklerin ağız bölgesinde hem ağrı kesici etkisi hem de kan pıhtılaşmasını önleyici bir takım enzimler vardır.

Sülük Tedavisi Zararlı mıdır?

Tedavi sırasında usulüne uygun olarak kullanıldığında sülüğün vücuda zararı yoktur. Sadece sülük tedavisi sırasında, sülüğün yapıştığı yerde kızarıklık ve deri tahrişine neden olur. Eğer hijyen koşullarına dikkat edilmez ve bir hastadan alınan sülük bir diğerinde kullanılırsa (Sülük tek bir hastada kullanılmalı bir başka hastada aynı sülük kullanılmamalıdır) ya da sülüklerin barındırıldığı ortam temiz tutulmazsa işte o zaman çok yüksek oranda (%79’lara varan) enfeksiyon riski vardır. Bunun dışında sülük tedavisinin hiçbir zararı olmadığı gibi sayısız faydaları vardır.

Fakat sülük tedavisi ne yazık ki herkese uygulanamaz;

Sülük Tedavisi Uygulanmaması Gereken Bireyler:

*Hasta anemi’den şikayetçi olmamalıdır.

*Hasta kan sulandırıcı medikal tedavi alıyor olmamalıdır.

*Hasta kısa bir süre sonra operasyon geçirecek olmamalıdır.

*Diyalize giren hastalar

*Kan kanseri hastaları

*Kemoterapi tedavisi alan hastalar

*Beyin Kanaması ihtimali bulunan hastalar

*Mide Kanaması veya riski bulunan hastalar

*On iki parmak bağırsak kanalında kanama riski bulunan hastalar

*Mensturasyon dönemindeki kadınlar

Önemle dikkat edilmesi gereken bir konu da kangrenli bölgelere kesinlikle sülük tedavisi uygulanmamalıdır. Sonuç cerrahi yöntemle söz konusu bölgenin alınmasına kadar gidebilir. Bu yazımızda sülük tedavisinin zararı var mıdır sorusu cevaplanmıştır diğer yazılarımız için haberler ve makaleler bölümüne giriniz.