Sülük Çeşitleri Nelerdir?

Sülüklerin tedavi amacıyla kullanılması insanlar sülük hakkında bilgiler edinmesi isteğini ortaya çıkarmıştır. Sülük; doğada yaşayan ve kendi ağırlıklarının kat kat üstünde kan emebilen bir canlı grubuna verilen isimdir. Dünya üzerinde tanımlanmış yüzlerce sülük turu bulunmaktadır. Su ortamını veya nemli bölgeleri seven bir canlı olan sülükler genellikle küçük boyutlu canlılardır. Kuru ortamlarda yaşayamayan bu canlılar vücutlarında kıl bulundurmazlar. Sülükler hayvanlar aleminde solucan familyasında bulunurlar. 

Sülük Türleri

Sülüklerin büyük bir çoğunluğu doğayla uyum içerisinde yaşamaktadırlar. Sınıflandırma yapılmış çok fazla türleri olan sülükler genellikle insanlar tarafından mide bulandırıcı ve zararlı yaratıklar olarak görülürler. Fakat bazı sülük türlerinin insan sağlığı için tedavi edici olduğu biliniyor. Yüzyıllardır kullanılan sülük tedavisi yöntemi 21. yüzyılın başından itibaren dünyaca tanındı ve günümüzde sülükler tedavi amacıyla yoğun olarak kullanılıyor.

Sülüklerin yüzlerce farklı türü olmasına rağmen sadece belirli bir kısmı tedavi için kullanılır özelliğe sahiptir. Dünya üzerinde yaklaşık on civarında tür sağlık amacıyla kullanılmaktadır. Türkiye’de ise 3 farklı tür tedavide kullanılıyor. Bu türler aynı işi yapmakla birlikte tanımlanma ve yetiştirilme koşullarında küçük farklılıklar bulunmaktadır.

1-Hirudo Verbana

Tıbbi sülük olan hirudo verbana yetiştiriciliği yapılarak kullanılan bir sülük çeşididir. 1 santimetreden kısa olan boyutlardan onlarca santimetre boyuna varabilen bu sülükler tedavi amacıyla yetiştirilen sülüklerden birisidir. Diğer sülük türlerinden farkı vücutlarında bulunan renkler ve desenlerde gizlidir. Türkiye’de sık bulunan bir sülük cinsidir. 

2-Hirudo Orientalis

Diğer türler kadar olmasa da tedavide kullanılan bir sülük türüdür. Vücut yapısı diğer sülük türlerine göre benzerlik gösteren bu sülük türü renk tonlarıyla diğerlerinden ayırt edilebilir.

3-Hirudo Medicinalis

Tüm dünyada bilinen ve kullanılan tıbbi sülük türüdür. Doğal ortam popülasyonlarında azalma görülmesi ile araştırmalara konu olan bu hirudo medicinalis diğer sülük türlerine benzerlik göstermektedir. Çift cinsiyetli (Hermafrodit) özellik göstermeleriyle bilinirler. Çok uzun boylara ulaşamazlar.

4-Diğer Sülük Çeşitleri

Dünya üzerinde bulunan sülük türlerinin küçük bir kısmı insanlarda tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Geriye kalan türler ise doğal ortamlarında yaşamaya devam etmektedirler. Bu nedenle sülüklere dikkatli yaklaşılmalı ve hastalık taşıyabileceği unutulmamalıdır. Sülük çeşitleri nelerdir adlı yazımızı okudunuz diğer yazıları sayfamızda bulabilirsiniz.